Przygotowując domowy barszcz czerwony na domowym zakwasie, po ugotowaniu zupy, zostajemy ze słoikami pełnymi kiszonych buraków, które można oczywiście wcinać solo, ale zwykle nie znajduje się ku temu tylu amatorów, by nie zmarnować żadnej z kiszonek. Dobrym sposobem na urozmaicenie wigilijnego stołu może być sałatka, na którą wpadłam przeszukując internet i oczywiście zmieniłam pod stan swoich zapasów.

Nie jestem fanką sałatek jarzynowych z konserwowych i gotowanych warzyw, ale ta opcja okazała się naprawdę ciekawa, do kolejne porcji zamierzam dodać także tuńczyka z puszki, by sprawdzić, czy może być jeszcze lepsza!

Sałatka z kiszonych buraków i białej fasoli może być dodatkiem do obiadu, a także samodzielnym daniem ze względu na bardzo fajne makro potrawy.

Składniki na 3 porcje:

  • 360 g (3 sztuki) kiszonych lub gotowanych buraków
  • 240 g fasoli białej, konserwowej
  • 140 g kukurydzy konserwowej (mała puszka Bonduelle)
  • 2 jaja
  • 30 g majonezu (można zamienić ja jogurt lub pół na pół z jogurtem)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

W przepisie można wykorzystać gotowane i/lub kiszone buraki i zakwasić w razie potrzeby octem jabłkowym, lub sokiem z cytryny

  1. Buraki pokrój drobno lub zetrzyj na tarce, jaja ugotuj na twardo, fasolę i kukurydzę odsącz i opłucz.
  2. Ugotowane i ostudzone jaja pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce
  3. Składniki wymieszaj i dopraw według uznania

Wartości odżywcze na 1 porcję

300 kcal
13,4 g białek
12,4 g tłuszczów
27,7 g węglowodanów
5,7 g błonnika