Jestem żarłokiem. Jedzerem pierwszej klasy, królową przeżuwania, wpierdalatorem najwyższej kategorii. A mój biedny mąż, nie dość, że sam teraz zmienia nawyki żywieniowe, to jeszcze musi znosić moje zachcianki. A zachciało mi się piegusków totalnie, chodziły za mną ze cztery dni.

Dlatego też, zamiast pobiec do Żabki po generujące drzemkę ciastka od Milki, postanowiłam pomęczyć tego mojego lubego, by upiekł mi zdrową wersję.

Ostrzegam od razu, że ciastka te to BOMBA kaloryczna, ok 200 kcal na jedno ciastko, to naprawdę sporo. Tym bardziej że są ubogie w białko. Jednak dodanie białka do masy lub zjedzenie ich ze skyrem czy jogurtem trochę załagodzi braki. Polecam też te małe bomby na wielogodzinne spacery (szczególnie w czasie zimowych wojaży zamiast szukania na szybko czegoś w sklepie!). Nie są to także ciastka, które nadają się do codziennego bilansowania diety, choć poważnie, można się nimi najeść.

Ciastka są pełnoziarniste, wypakowane czekoladą po brzegi, dosladzane ksylitolem (nie polecam zjadania więcej niż 3 na raz, bo wiadomo, że ksylitol na jelitowe skutki uboczne przy za dużym spożyciu).

Składniki na 15 dużych ciastek:

  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 115 g masła
  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 70 g ksylitolu
  • jajo kurze
  • aromat waniliowy, wanilia, cukier wanilinowy lub waniliowy 10g
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (góra, dół)
  2. Ksylitol utrzeć z masłem, dodać jajko i ucierać dalej.
  3. Stopniowo dodawać przesianą mąkę
  4. Czekoladę pokroić w drobną kostkę, dodać do ciasta zagniatając ostrożnie
  5. Uformować 15 kulek z ciasta, lekko rozpłaszczyć i ułożyć na kratce przykrytej papierem do pieczenia
  6. Piec w 180 stopniach 15-20 minut, do zarumienienia ciasta
  7. Odstawić na co najmniej 15 minut do stężenia czekolady i wystygnięcia ciastek
  8. Włączyć silną wolę, by nie zjeść wszytskich na raz. 😀 Ciastka trzymać w szczelnym pojemniku na ręczniku papierowym, można je zamrozić.

Wartości odżywcze na jedno ciastko:

191,42 kcal
3,5 g białka
11,4 g tłuszczów
18 g węglowodanów
1 g błonnika