Ciasto bez pieczenia, z kuskusa, które można przygotować w 15-20 minut (nie licząc czasu stygnięcia) i jak każde fit-słodycze, które testuję, zaskakująco dobre.

Ciasto wyszło nie za słodkie, nie za mdłe, na moje wyszło satysfakcjonująco smaczne z mocno kakaową polewą.

Składniki: (na 12 porcji)

Ciasto:
– 250g kuskus
– 400 ml mleka
– 170g wiórków kokosowych
– 70 ml miodu

Polewa:
– 5-6 łyżek mleka (~90ml)
– 5 łyżek odżywki białkowej (~80g)
– 2 łyżki kakao (~25g)

Przygotowanie:

W rondelku podgrzewamy mleko z miodem, aż będzie ciepłe i wsypujemy kuskus. Mieszamy tak długo, aż kasza wchłonie prawie całe mleko, zdejmujemy z ognia i dorzucamy wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy masę i przekładamy do wyłożonej folią aluminiową lub pergaminem formy i ugniatamy dość mocno. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia.

Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę. Do odżywki wymieszanej z kakao dodajemy po łyżce mleko i mieszamy do uzyskania satysfakcjonującej konsystencji. Polewę wykładamy na masę kuskusowo-kokosową i wkładamy do lodówki na godzinę-dwie.

Smakowego!

Wartości odżywcze: (na porcję)
Kcal 240,62
Białko 10,76g
Węglowodany 25,85g
Tłuszcze 10,82g