Bardzo, ale to bardzo rzadko zdarza mi się robić mięso na parze, ale chyba dzięki temu przepisowi zmienię swoje nawyki. Jedynym niezrozumiałym dla mnie i kompletnie nie idącym z przepisem elementem jest sos z mozarelli i marcarpone. Być może dlatego, że użyłam samej mozarelli zmienił się on po prostu w ciągnący się niesamowicie, pysznie przyprawiony ser. Zapewnie jeśli użyjecie dwóch rodzajów sera to wyjdzie on gładki i kremowy.

Posiłęk dzięki wysokiej zawartości białka i niskiej zawartości węglowodanów można spokojnie nazwać białkowo-tłuszczowym 🙂

Składniki: (na 4 porcje)

  • 400 g mięsa z piersi indyka (u mnie 2 polędwiczki = 2 porcje na polędwiczkę)
  • 8 suszonych pomidorów
  • Ząbek czosnku
  • Pęczek bazylii
  • Sól, pieprz, pieprz cayenne
  • Łyżka oliwy
  • 50 ml białego wina lub wermutu (wytrawnego)
  • 75 g mascarpone
  • 75 g mozzarelli (u mnie cała kulka 125 g – bez mascarpone)
  • Sok z cytryny
  • 50 ml bulionu (jeśli nie masz rosołku, od biedy może być 1/5 kostki rosołowej w 50 ml wody)

Przygotowanie:

Mięso naciąć wzdłuż, tak by powstała kieszonka. Pomidory, czosnek i bazylię (1/2 pęczka) siekamy i dodajemy sól i pieprz. farszem napełniamy kieszonki (aby się nie otworzyły można mięso związać sznurkiem lub spiąć wykałaczkami. Mięso z dwóch stron posypujemy solą i pieprzem. Z folii aluminiowej robimy miseczkę do gotowania na parze (u mnie 3 warstwy folii). Do „miseczki” wkładamy mięso i podlewamy winem– gotujemy na parze 15 minut. Mięso wymujemy (najlepiej przykryć czymś co trzyma cipło, moje wystygły, gdy walcyzłam z sosem :D) Powstały wywar przelewamy do garnka, wygotowujemy aż będzie ok 100 ml. W wywarze roztapiamy sery (mozarella się ciagnie, a sama ni cholery nie chce się rozpuścić, walczcie z różnymi rodzajami sera, w końcu kuchnia to świetne miejsce do improwizowania), dodajemy drobno posiekane pół pęczka bazylii i doprawiamy sos pieprzem cayenne i sokiem z cytryny do smaku.

Cycki (uhuhuuh) kroimy w plasterki i podajemy z sosikiem (lub ciągnącym serem jak w moim wypadku :D)

Wartości odżywcze: (na porcję, czyli 1/2 polędwiczki)
230 kcal
26 g białka
10,5 g tłuszczy
6,5 g węglowodanów

13987279_1179868998699992_2123151258_o