Klasyczne swiąteczne ciastko w żytnim wydaniu, przepis może nie w czas bo wigilia za nami, ale może ktoś z was jeszcze swoich nie upiekł i chciałby spróbować swoich sił 🙂

Pierniczki z tego przepisu są kruche, pieką się zaledwie 10-11 minut a ich zrobienie zajmuje około 20-30. Ważne jest, by nie przetrzymać ich za długo w piekarniku, bo szybko się spałą.

Składniki (na około 100 sztuk 5-6 cm średnicy)
Ciasto:
– 500 g mąki żytniej pełnoziarnistej
– 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
– 1-2 szklanki dowolnego słodzidła (cukier trzcinowy, miód, ksylitol, stewia, etc.)
– 1/3-1/2 szklanki przyprawy do piernika (w zależności od preferowanej intensywności)
– 1/4-1/3 szklanki kakao
– 250 g tłuszczu (u mnie 1/3 olej kokosowy, 2/3 masło)
– 5 jajek
– 2 łyżki sody/proszku do pieczenia
Przyprawa do piernika: (suszone i mielone)
– 40 g cynamonu
– 15 g kardamonu
– 15 g goździków
– 10 g imbiru
– 10 g gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Przyprawy mieszamy w miseczce lub torebce. Rozpuszczamy tłuszcze i pozostawiamy do wystygnięcia. Wszystkie suche składniki przesiewamy i mieszamy. Do wystudzonego tłuszczu dodajemy jajka i mieszamy. Na środku mieszanki robimy wgłębienie i wlewamy mieszankę. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie miało plastelinową konsystencję. Rozwałkowujemy na 2-3 mm i wycinamy ciasteczka. U mnie szklanka 5-6 cm średnicy 🙂 Nadmiar ciasta można spokojnie zamrozić 🙂

Smacznego! Dziś wyjątkowo bez kaloryczności, no bo co? ŚWIĘTA!

collage-2016-12-25-08_34_57