Oliwki i winogrona razem w sałatce? Owoce i jajka? Co to za dziwactwa? A no takie właśnie, pyszne. Słodziutkie winogronka świetnie podkreślają smak suszonych pomidorów i oliwek. Sałatka z winogronem i jajkiem to zupełnie nowe dla mnie połączenie, jednak czekałam by następnego dnia zjeść ją ponownie, także uważam ją za naprawdę dobre danie. Wytrawny mięsożerca także miał same pozytywne odczucia 😀

Składniki:

– 6 pomidorków koktajlowych (120 g)
– 2 kurze jajka
– szklanka makaronu pełnoziarnistego penne
– 70 g winogron
– duża garść roszponki
– 3 suszone pomidory
– łyżka oliwek (czarne lub zielone)
– łyżka oliwy z oliwek
– ulubione przyprawy, u mnie zioła dalmatyńskie

Przygotowanie:

Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym rukolę wyłożyć na duży talerz. Resztę warzyw pokroić pokroić na preferowane kawałki i poukładać na zieleninie. Z winogron wyjąć pestki (małą łyżeczką) i poukładać na roszponce. Ugotowany i przelany wodą makaron dodajemy do sałatki. Kolejność dodawania składników jest dowolna. Na koniec dodajemy pokrojone jajka i przyprawiamy oliwą i ulubionymi przyprawami.

Wartości odżywcze:

616 kcal
28,4 g białka
25,5 g tłuszczy
67,6 g węglowodanów
12,9 g błonnika

 

Przepis na ten smaczny miks warzyw z makaronem jest modyfikacją przepisu, który pochodzi z programu kcalmar.pro