Dzisiaj taki krótki, szybciutki wpis. Bo sałatka z serka wiejskiego i buraczków też jest szybciutka 😀 Koneserzy buraczków, którym mało po świętach (ło matko, to już miesiąc!) na pewno polubią ten przepis. A jeśli ktoś dopiero przekonuje się do tych czerwonych kul pełnych witamin i minerałów na pewno nie pożałują tych kilku minut roboty.

Składniki:

– serek wiejski 200g
– 150 g ugotowanych, tartych buraczków – ugotowane w całości buraki można kupić na przykład  w Biedronce
– 75 g dobrej gatunkowo wędliny z kurczaka
– łyżka pestek dyni
– przyprawy

PRZYGOTOWANIE:

1. Ugotowane buraczki kroimy w kosteczkę
2. Szynkę kroimy według upodobania
3. Do serka dodajemy buraczki, szynkę, pestki dyni i przyprawiamy ulubionymi przyprawami.

Wartości odżywcze:

371 kcal
39,9 g białka
14,5 g tłuszczy
15, 1 g węglowodanów
3,5 g błonnika