Na przekór świątecznym przepisom i piernikowej atmosferze mam dla was coś „normalnego”, czyli brzydka jak cholera sałatka brokułowa z porem i kukurydzą. Jako, że do świątecznego gotowania podchodzę dopiero dziś to na asap mogę podrzucić przepis na żytnie pierniczki, które piekłam w zeszłym roku. Znając mnie przepis na barszcz i pierniczki z innej mąki wlecą dopiero po świętach 😀 😀 a może zaplanuję je na za rok? 😀 W końcu dopiero dziś biorę się za zakwas na barszczyk 😀

Nie jestem food fotografem, nie jestem też operatorem kamery, ale ciężko mi uwierzyć, ze wymemłana (w sensie, że wymieszana :P) sałatka z głównie zielonych warzyw może się prezentować elegancko. Szczególnie, gdy jesteś mną i rozgotowałaś brokuła. Jednak sałatka w smaku jest super, ostry por dobrze komponuje się z słodką kukurydzą i dobrze doprawionym brokułem. Przepis powstał z potrzeby wykorzystania składników, bo ich termin przydatności zbliżał się nieubłaganie, a okazuje się, że w internecie w podobnych proporcjach jest znana od dawna. Nie dziwię się, jest git malina.

Składniki na 2 porcje:

– 250 g brokuła (mogą być mrożone różyczki)
– 3 jajka kurze gotowane
– 1 por
– 1 szklanka makaronu penne pełnoziarnistego
– 2 łyżki płaskie majonezu (polecam Kielecki, ma bardzo dobry skład)
– 2 łyżki kukurydzy
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– 1 ząbek czosnku
– sól himalajska
– pieprz czarny

Przygotowanie:

Brokuła podzielonego na różyczki gotujemy lub parujemy al dente (ok 5-7 minut).
Majonez mieszamy z jogurtem, wyciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
Na ugotowany makaron nakładamy brokuła, pokrojonego wg upodobania pora i kukurydzę. Na wierzch kładziemy pokrojone jajka i zalewamy sosem i mieszamy.

Wartości odżywcze poniżej tegoż paskudnego zdjęcia 😀 Czasem trzeba zamknąć oczy i nie dać im jeść zdając się na nos i kubki smakowe 😀

Sałatka z brokułowa z porem i kukurydzą

Sałatka z brokułowa z porem i kukurydzą, która na zdjęciu prezentuje się jak paciaja 😀

Wartości odżywcze na jedną porcję:
529,4 kcal
22,8 g białka
34,4 g tłuszczy
32,7 g węglowodanów
9,3 g błonnika