W naszym domu tradycyjne niedzielne śniadanie to jajecznica w przeróżnych wariantach. Dzisiaj wersja bardzo wyrazista dzięki rukoli i paście z suszonych pomidorów.
Soczyście, sycąco i apetycznie.
Poza odsmażaniem naleśników jest to także mój debiut jeśli chodzi o użycie oleju kokosowego.

Składniki: (śniadanie dla dwojga)
– 4 kromki pełnoziarnistego pieczywa słonecznikowego
– 6 jajek
– płaska łyżeczka oleju kokosowego
– 4 odsączone suszone pomidory
– 4 zielone oliwki
– 6 koktajlowych pomidorków
– garść rukoli
– 2 łyżki łuskanego słonecznika
– sól,  pieprz, chilli

Przygotowanie:

Kanapki: suszone pomidory siekamy z oliwkami i smarujemy pastą kromki chleba, na wierzch kładziemy rukolę i posypujemy połową łyżki słonecznika na kanapkę.
Rukolę można również wymieszać z jajecznicą. U nas obie wersje 🙂

Jajecznica:
Olej kokosowy rozgrzewamy na patelni i wbijamy jajka. Czas na sól,  pieprz i mielone płatki chilli. Mój sposób na jajecznice to dość intensywne mieszanie białka na patelni do ścięcia, uważając na żółtka,  które przebijam na końcu i smażę jajecznicę, aż bedzie lekko „mokra” od żółtka.

Do jajecznicy obowiązkowo herbata! 😉 Smacznego!

Wartości odżywcze: (w jednej porcji)
32 g białka
29 g tłuszczów
46 g węglowodanów
529 Kcal