Na specjalne życzenie mojego podopiecznego postanowiłam sprawdzić jak się ma burrito do fit i w ten sposób wyczarowałam taki oto sos, który świetnie spisze się z przepisem na tortillę z któregoś z tych dwóch linków: tortilla z mąki pełnoziarnistej lub tortilla z mąki gryczano-konopnej.

Na moje smakuje dokładnie jak sos burrito. Nie jestem fanką kuchni meksykańskiej, ale chętnie próbuję się w nowym terenie. Sos jest cholernie wyrazisty, kmin i ostra papryka robią swoje. Mięso wołowe bronić się nie musi, imho lepszego nie ma. Dzięki żółtej papryce, cebuli i kukurydzy sos jest tez lekko słodki, co fajnie się z komponuje z ostrością.

Składniki (na 8 porcji)

– 700 g mielonej wołowiny
– cebula
– żółta papryka
– 120 g kukurydzy z puszki
– 240 g czerwonej fasoli z puszki
– 400 g przecieru pomidorowego
– łyżka majeranku
– pół łyżki czosnku granulowanego lub 3 ząbki
– płaska łyżka kminu rzymskiego
– łyżeczka mielonej papryki
– sól himalajska
– pieprz
– pół łyżki płatków chilli
– półtorej łyżki oleju z orzechów arachidowych
– tortille z moich przepisów, bądź kupne.

Przygotowanie:
Mięso solimy i pieprzymy, smażymy na oleju na dobrze rozgrzanej patelni. Pokrojone w małe kawałki cebulę i paprykę dodajemy do mięsa, zalewamy przecierem pomidorowym. Mieszamy, Dodajemy resztę przypraw i gotujemy kilka minut. Dodajemy fasolę i kukurydzę. Przez kilka minut redukujemy sos, aż będzie gęsty. Nakładamy  na tortille,  którą zawijamy w folię aluminiową i podajemy.

Wartości odżywcze (na porcję bez tortilli/z tortillą gryczano-konopną)
194,4 / 417,9 kcal
21,3 / 30,3 g białka
5,7 / 8,5 g tłuszczy
12,1 / 51,1 g węglowodanów
4,4 / 11,2 g  błonnika