Słodkie śniadania nie goszczą u mnie za często, a jak już to w formie koktajlu. Tym razem jednak zaryzykowałam i usmażyłam pierwszego omleta od lat (tak tak, wcześniejszy wpis to drugi od lat, ten był pierwszy) i  nie zawiodłam się, toteż moja omletowa mania dopiero się rozpoczyna.

Omlet w smaku jest bardzo, bardzo głęboko kakaowy (swój zrobiłam z 2 łyżeczkami erytrytolu), dlatego polecam przed smażeniem wsadzić do miski palec i zobaczyć, czy słodycz nam odpowiada. Ja jestem fanką głębokiego smaku gorzkiej czekolady 😀 Mąkę konopną można zastąpić inną mąką.

Omlet można także polać polewą, której przygotowanie podaję poniżej. Wartości odżywcze będą zapisane bez i z polewą. Swój omlet posypałam odrobiną wiórków kokosowych.

Składniki:
– 2 jajka
– 2 łyki kakao
– 4 łyżeczki erytrytolu
– 2 łyżki maki konopnej od dobrekonopie.pl
– banan
– 60g mrożonych malin
– łyżka oleju rzepakowego

opcjonalnie polewa z odżywki białkowej:
– pół miarki odżywki białkowej
– łyżka wody/mleka  – do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Przygotowanie:
Jajka, kakao, erytrytol i mąkę konopną mieszamy intensywnie w misce (ja używam ubiajczki do jajek) i wylewamy na rozgrzaną patelnię. W tym czasie kroimy banana i ewentualnie przygotowujemy sos mieszając odzywkę z małą ilością wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Usmażonego z obu stron omleta dekorujemy bananem i malinami oraz polewamy polewą.

Wartości odżywcze (bez / z sosem):
465,1 / 532,2 kcal
19,6 / 32,7 g białka
25,7 / 26,9 g tłuszczy
39 / 40 g węglowodanów
7,3 / 7,3 g błonnika