Zawsze staram się zrobić obiad na co najmniej 2 dni, ale nie zawsze mi to wychodzi. Tym razem się udało i to tak bardzo, że w połowie gotowania szukałam większej patelni i dzięki Bogu znalazłam, bo chyba musiałabym gotować dalej w wielkim garze. Obiad ten podsunął mi pomysł zakupu woka, co zamierzam ucczynić przy następnych większych zakupach. Tobie zdecydowanie polecam wyjąć swojego, jeśli masz, żeby nie było potrzeby panicznego poszukiwania większego naczynia 😀

Obiad wyszedł sycący, mięsko mięciutkie, ale jeśli lubisz mieć w swoim obiedzie więcej mięsa niz warzyw to polecam do przepisu wrzucić przynajmniej 200 g mięsa więcej.

Składniki (na 4 porcje):
– 400 g mięsa z piersi indyka
– 2 machewki
– spora cukinia
– por
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– brokuł (od całego brokuła poodcinaj małe różyczki)
– 2 grube plastry ananasa
– 2-3 łyżki oleju z orzeszków arachidowych
– puszka pomidorów
– kilka listków świeżej bazylii
– 25 g orzechów (u mnie migdaly w płatkach)
– nać pietruszki
– 2 torebki czerwonego ryżu
– tymianek
– oregano
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso pokrój w cienkie paseczki, wymieszaj z olejem i pieprzem. Wstaw ryż. W czasie, gdy mięso będzie się marynowało pokrój wszystkie warzywa. Marchewki i cukinię w cienkie paski, pora w skośne pasy, cebulę w kostkę, a czosnek drobno posiekaj. Brokuła umyj i porozdzielaj na małe różyczki. Nać pietruszki, bazylię i orzechy posiekaj. Ananasa pokrój w małe kosteczki.
Następnie usmaż na patelni mięso, i dodaj do niego cebulę, marchew i cukinię. Smaż do miękkości warzyw i dodaj pora. Gdy on także będzie miękki dorzuć brokuły i smaż około minuty, a następnie dodaj czosnek, ananasa, orzechy i pomidory z puszki. Możesz dodać natkę teraz, lub podając obiad. Dopraw do smaku pozostałymi przyprawami.

Wartości odżywcze (na porcję):
420 kcal
29,7 g białka
12,5 g tluszczy
56,1 g węglowodanów
10 g błonnika

14044888_1184131478273744_1223486177_o